Servicii financiare complete
Aflați mai multe despre activitatea mea
Managementul investițiilor
Investiţiile au un rol hotărâtor în realizarea obiectivelor Strategiei naţionale de dezvoltare pe termen lung, în crearea premiselor unei creşteri economice durabile, îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei şi dezvoltării întregului organism socio-economic. Modernizarea şi extinderea infrastructurii, creşterea numărului de locuri de muncă, sporirea productivităţii muncii sunt evoluţii dezirabile şi posibile numai printr-o judicioasă politică de investiţii, bazată pe metode moderne de management, pe instrumente şi tehnici care permit pregătirea şi fundamentarea unor decizii cu grad ridicat de obiectivitate, pe alegerea celor mai bune variante ale proiectelor de investiţii şi a soluţiilor optime de realizare a acestora. Prezenta lucrare este subordonată tocmai acestui scop şi pune la dispoziţia studenţilor, precum şi a specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în pregătirea, promovarea şi implementarea proiectelor de investiţii, un ansamblu coerent de metode, tehnici şi procedee de fundamentare a deciziilor investiţionale. Cele zece teme tratate se concentrează pe investiţiile de capital pentru realizarea de active fixe, în principal a elementelor de infrastructură, necesare asigurării suportului material pentru dezvoltarea susţinută a economiei naţionale, în această perioadă de integrare a României în Uniunea Europeană, după euforia şi entuziasmul aderării la întâi ianuarie 2007. Folosirea eficientă a fondurilor structurale şi de coeziune disponibile, creşterea capacităţii de absorbţie a acestora, scurtarea perioadei necesare trecerii de la faza de identificare a proiectelor de investiţii la cea de execuţie şi de operaţionalizare a capacităţilor de producţie realizate sunt deziderate ale tuturor factorilor de decizie care au responsabilităţi în acest domeniu. Fundamentul edificării unei infrastructuri a cunoaşterii, necesare atingerii acestor obiective, se construieşte în procesul de instruire, cu precădere în învăţământul superior. Tânăra generaţie, cei care îşi desăvârşesc pregătirea universitară în domeniul economic, pot găsi în lucrarea de faţă un îndrumar preţios în sistematizarea cunoştinţelor, în aprofundarea strategiilor şi politicilor naţionale, regionale si locale de investiţii, în formarea deprinderilor necesare conceperii şi promovării unor proiecte, în creşterea capacităţii de management a contractelor, în toate fazele fundamentării unor decizii investiţionale.
Planificare financiară
1. Gaseşte motivaţia!
Stabileşte în mod clar care sunt priorităţile tale pe termen mediu sau lung, ce ai dori să realizezi cu banii câştigaţi: să mergi la un curs de specializare în străinătate sau să pleci într-o vacanţă în străinătate, să-ţi trimiţi copii la studii, să-ţi redecorezi casa sau chiar să-ţi cumperi altă casă, să-ţi schimbi maşina, etc.
2. Identifică toate sursele de câştig!
Dacă eşti angajat, în fiecare lună primeşti un salariu. Poţi lua în considerare şi alte surse: bonus anual, venituri din alte activităţi, alocaţii, etc.
Tips & tricks: În cazul în care încasezi veniturile în cont BRD, poţi identifica sumele de care dispui consultând contul prin Internet banking, cu BRD-Net, prin SMS dacă ai activat serviciul de SMS Banking sau chiar şi prin telefon, apelând serviciul MyBRD Contact.
3. Momentul dificil: inventarul cheltuielilor!
Fii cât se poate de realist şi exhaustiv - pentru a nu omite ceva, poţi scrie pe o foaie toate cheltuielile pe care le-ai identificat. De exemplu:
- Cheltuielile de bază: hrană şi îngrijire personală
- Alte cheltuieli pentru membrii familiei: transport, îmbrăcăminte, relaxare, şcoala copiilor, etc
- Cheltuieli pentru casă: facturi de utilităţi, întreţinere, impozite, asigurări, rate de credit, etc
- Cheltuieli pentru maşină: revizie, benzină, întreţinere, asigurare, etc
- O rezervă pentru urgenţe (inclusiv o rezervă pentru probleme medicale)
- Orice alte cheltuieli: diverse rate la bancă, evenimente între prieteni, etc
4. O simplă scădere: câştig - cheltuieli!
Şi afli suma de care dispui. Dacă suma rezultată este prea mică, sau e pe minus, poţi revizui lista de cheltuieli, pentru a vedea unde se poate ameliora ceva.
Tips & tricks:
- dacă ai abonament la internet, poţi renunţa la o parte din reviste;
- dacă obişnuieşti să ieşi la restaurant în fiecare pauză de prânz, propune-ţi ca 3 din cele 5 zile de lucru pe săptămână să mananci ce-ţi aduci de acasă
- dacă obişnuieşti să cumperi prea mult atunci când mergi la magazin, nu pleca înainte să-ţi faci o listă
- dacă obişnuieşti să mergi des la cinema, nu uita că există şi posibilitatea să închiriezi un film
- dacă ai tendinţa să cumperi sub impuls, gândeşte-te de 2 ori înainte dacă acel lucru chiar îţi va fi de folos
Economii & Asigurări
Apariţia şi evoluţia asigurărilor pe plan internaţional arată că nevoia de protecţie a oamenilor a existat încă din timpuri străvechi, ea fiind indispensabilă individului, întrucât, în decursul vieţii s-au acumulat o serie de bunuri, de valori, care pot dispărea dintr-o clipă în alta în urma unui incendiu, unui cutremur sau unui furt, de exemplu. Pe de altă parte, integritatea fizică, sănătatea, capacitatea de muncă pot fi şi ele afectate, putând duce la imposibilitatea desfăşurării unei activităţi în scopul obţinerii unui venit. Cu toate acestea, există grade diferite de dezvoltare a asigurărilor de la o ţară la alta, nivelul de dezvoltare economică a ţării fiind un factor important de extindere a asigurării. Pe lângă gradul de dezvoltare, tradiţiile culturale şi religioase au un rol important în dezvoltarea asigurărilor într-o ţară sau alta, nevoile de asigurare fiind foarte diverse, reprezentând o parte a educaţiei în domeniu..
Alte servicii
- Conturile bancare în UE: drepturi și restricții la deschiderea și utilizarea unui cont bancar în altă țară din UE
- Plăți, transferuri și cecuri: costurile și taxele aferente operațiunilor bancare între țările UE
- Credite ipotecare: drepturile dumneavoastră în cazul contractării unui împrumut pentru cumpărarea unei locuințe
- Polițe de asigurare: încheierea polițelor (ex. de asigurare de viață) cu firme de asigurări din alte țări ale UE
- Împrumuturi și credite de consum: condiții și restricții privind obținerea de împrumuturi în valoare de până la 75 000 EUR
- Produse de investiții: drepturile dumneavoastră când achiziționați produse, fonduri de investiții și polițe de asigurare legate de investiții